İmanın Dilde İkrarı, Besmele
Balık, içinde yaşadığı suyun kıymetini bilmezmiş. Bazen kendime soruyorum; mensubu olduğum Yüce Dinimizin kıymetini biliyor muyum? diye. Bence bu soruyu sıkça kendimize sormalıyız. Bizi Müslüman kılan Rabbimize sonsuz hamd-ü senalar olsun. O kadar doyurucu, o kadar hayatı kuşatıcı ve o kadar mükemmel bir dinimiz var ki, kelimelerle ifade etmek istesek kelimeler kifayetsiz, fikirler aciz kalır. Ya Rabbi, sen tüm noksan sıfatlardan münezzehsin. Efendimiz a.s.’ın söylediği gibi; Sen kendini nasıl övüyorsan öylesin.
hikmetli emirlerinden biri ve hatta ilki, her işimizi Allah’ın adıyla yapmamızı istemesidir. Kur’an-ı Kerimin ilk nazil olan ayetlerinden A’lak suresinin birinci ayetinde “Yaratan Rabbinin adıyla oku” emri, bizi aldığımızı-verdiğimizi, yaptığımızı-yapacağımızı hep O’nun adıyla, O’nun nimetlerini hatırlayarak yani “Bismillahirrahmanirrahim – Esirgeyen ve bağışlayan Allah’ın adıyla” diyerek yapmaya teşvik ediyor. Besmelenin müminler için önemini anlatan bir hadisinde Allah Resûlü şöyle buyurur: “Bismillâhirrahmânirrahîm ile başlanmayan her anlamlı iş, bereketsiz ve sonuçsuzdur.” (Süyûtî, el-Fethü’l-kebîr, II, 303) Bu hadis-i şerif bize eylemlerimizin besmele ile yapılıp yapılmamış olmasına bağlı olarak neticesinin değişken olduğunu hatırlatıyor. Şöyle ki; evde yemek pişiren bir anne besmelesiz yaptığı yemek ile ev halkının karnını doyurabilir, yemek çok lezzetli de olabilir ama bedenin biyolojik ihtiyaçlarını karşılamaktan öteye varmaz. Halbuki besmele ile pişirilen bir yemek, yiyenlerin karnını doyurduğu gibi, ruhuna da şifa olur. Aklına berraklık ve keskinlik gibi daha nice manevi faydalar kazandırır. Sabahları dükkanını normal şartlarda açan bir esnaf gün içerisinde iyi para kazanabilir lakin o paranın bereketi olmaz. Kazancını faydalı yerlerde tüketmeyebilir. Buna karşılık “Bismillah” deyip tezgahının başına geçen bir esnafın işini hakkaniyetle yaptığı müddetçe her dakikası kendisi için ibadet hükmünde olacağı gibi kazancı da o nispette bereketli olacaktır. Efendimiz a.s. yukarıda zikrettiğimiz hadis-i şerif ile işte bu hakikate dikkat çekiyor. Besmelenin sayısız faydalarından biri de kötü güçlere karşı koruyucu kalkan görevi görmesidir. Sahâbeden Câbir b. Abdullah, Allah Resûlü’nün, kendisine, “Evine girdiğin zaman besmele çekerek kapını kapa. Çünkü şeytan besmeleyle kapanan bir kapıyı açamaz. Besmele çekerek lambanı söndür. Besmele çekerek, enine koyacağın bir tahta parçası ile de olsa kabının ağzını ört. Yine besmele çekerek su kabının ağzını da ört.”( Ebû Dâvûd, Eşribe, 22.) şeklinde tavsiyede bulunduğunu nakleder. Bir sefer esnasında devesi geri kalan bu sahâbîye Allah Resûlü’nün öğüdü yine besmeledir: “Bineğine Allah’ın adı (bismillah) ile bin!”( Müslim, Müsâkât, 112.)
Besmele her hayrın başıdır, ekmeğimizin bereketidir. En önemlisi, Besmele Müslümanlığımızın şiarıdır. Besmele “Allah’ım bana ikram ettiğin tüm nimetlerin farkındayım” demektir. Besmele, kalpteki imanın dile yansımasıdır. Şükür duygusunun dil ile terennüm edilmesidir. Güne başlarken sağ omuzdan besmele ile kalkıp, ta ki tekrar yatağına sağ omuzuna yatıp besmele ile günü sonlandırmaya varana değin her işini besmele ile yapan şuurlu Müslümanlara selam olsun. Allah bu şuurla yaşamayı hepimize nasip etsin.
Değerli okuyucularım, Allah izin verirse bundan böyle fırsat buldukça Sakarya Analiz Haber Sitesinde sizlerle önemli gördüğümüz konularda hasbi hal edeceğiz. Yazılarımız hayra vesile ve bereketli olsun diye ilk yazımızı Besmeleyi konu edinerek yazmış olduk. Allah bizleri sözü işitip sözün en güzeline (Kur’an-ı Kerim ve Sünnet-i Rasulüllah’a) tabi olanlardan eylesin.
Herkesi en hayırlı koruyucu olan Allah’a emanet ediyorum.
Ahmet Kadıoğlu
Akyazı İlçe Vaizi
Yorum Bırakın